Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Július 02. 11:01, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Újabb országok esetében oldja az utazási korlátozásokat az EU

Újabb országok esetében oldja az utazási korlátozásokat az EU

Újabb tíz ország esetében oldja fel a koronavírus-járvány miatt elrendelt utazási korlátozásokat az Európai Unió Tanácsa.

A testület csütörtöki közlése szerint további tíz ország került fel a járványügyi szempontból biztonságosnak tekintett államok listájára: Örményország, Azerbajdzsán, Bosznia-Hercegovina, Brunei, Kanada, Jordánia, Montenegró, Katar, Moldova és Szaúd-Arábia.

Az uniós tagországoknak fokozatosan fel kell oldaniuk a nem alapvető beutazásra vonatkozó korlátozásaikat az érintett országok állampolgárai esetében. Mindazonáltal a tanács ajánlása jogilag nem kötelező erejű.

Az ajánlásban foglaltak végrehajtásáért továbbra is a tagállami hatóságok a felelősek.

Egy-egy tagállam nem határozhat úgy, hogy valamely, a jegyzéken nem szereplő, unión kívüli országra vonatkozóan feloldja az utazási korlátozásokat azelőtt, hogy arról összehangolt döntés születik - tették hozzá.

A tájékoztatás szerint az uniós listán Albánia, Ausztrália, Dél-Korea, az Egyesült Államok, Észak-Macedónia, Izrael, Japán, Libanon, Új-Zéland, Ruanda, Thaiföld, Szerbia és Szingapúr is rajta van.

A kölcsönösségre vonatkozó megerősítés függvényében Kína különleges közigazgatási területei, Hongkong és Makaó esetében is fokozatosan fel kell oldani az utazási korlátozásokat. A Kínára vonatkozó korlátozásokat az unió akkor oldja fel, ha a hasonló kínai lépés megtörténik.

A Koszovóra és Tajvanra vonatkozó utazási korlátozásokat szintén fokozatosan fel kell oldani. Andorra, Monaco, San Marino, a Vatikán, Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc állampolgárai szintén korlátozások nélkül utazhatnak be az unióba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során