Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2013. Május 13. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Újabb megbetegedés Franciaországban a tavaly felfedezett koronavírustól

Újabb megbetegedés Franciaországban a tavaly felfedezett koronavírustól

Egy második betegnél is diagnosztizálták Franciaországban a koronavírust, amely közel áll egy korábbi pusztító betegség, a súlyos akut légzőszervi szindróma kórokozójához - közölte vasárnap a francia egészségügyi minisztérium.

A férfi négy napig szobatársa volt az észak-franciaországi valenciennes-i kórházban annak a 65 éves betegnek, akinél szerdán, a hirtelen jelentkező légzési zavarokat követően állapították meg a ritka betegséget. A két személy ezt megelőzően tartózkodott közös szobában.
Jelenleg mindkét beteget a lille-i egyetemi kórház intenzív osztályán ápolják, ahova az elsőt csütörtökre virradóra, a másodikat vasárnap hajnalban szállították át, miután az állapota hirtelen romlásnak indult. Az első beteggel ellentétben azonban az újabb beteg nem szorul gépi léglegeztetésre. Mindkét férfit egy-egy különlegesen kialakított szobában, teljesen elkülönítve ápolják.
Ezzel francia szakértők szerint beigazolódott, hogy a betegség cseppfertőzéssel a levegőben terjed. Ugyanakkor viszonylag lassan, hosszú és tartós közvetlen kapcsolattartás során kapható csak el. Pénteken felmerült a gyanú, hogy a diagnózis felállítása előtt az első beteget ápoló orvos és két egészségügyi dolgozó, valamint egy családtag is megbetegedett a koronavírustól, azóta azonban bizonyossá vált, hogy ők nem érintettek.
Az egészségügyi hatóságok összesen 124 olyan embert azonosítottak az első beteg környezetében és azokban a kórházakban, ahol korábban ápolták, akik közvetlen kapcsolatban voltak vele és ezáltal megfertőződhettek. A férfi április 9. és 17. között Dubajban járt, hazatérését követően 23-án került emésztési zavarokkal kórházba Valenciennes-ben. Itt kapta el tőle a második beteg a koronavírust. Április 29-én Douai-ba szállították át, itt diagnosztizálták nála a betegséget, és ezért továbbszállították Lille-be.
A SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome: súlyos akut légzőszervi szindróma) 2002-ben jelent meg Kínában, majd mintegy 800 ember halálát okozta világszerte, mielőtt sikerült ellenőrzés alá vonni. Az új vírus abban különbözik a SARS-tól, hogy gyors ütemű veseelégtelenséghez vezet, viszont sokkal lassabban terjed.
A két francia esettel 33-ra emelkedett a 2012 közepén felfedezett vírus által megfertőzöttek száma, amely eddig 18 ember életét követelte, ebből csak Szaúd-Arábiában eddig 11-en haltak meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint. A WHO jelenleg nem rendelkezik elég információval ahhoz, hogy biztosat tudjon mondani a koronavírus eredetéről és terjedésének módjáról, ezért óvatosságra intett. Eddig Szaúd-Arábiából, Jordániából, az Egyesült Királyságból és Németországból érkezett hír fertőzésekről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.