Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Június 06. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti - fotó: pixabay

Tűz ütött ki a csernobili zónában lévő Vörös-erdőben

Tűz ütött ki a csernobili zónában lévő Vörös-erdőben

Tűz ütött ki a csernobili zónában lévő Vörös-erdőben, azon a területen, ahol a legmagasabb a radioaktivitás szintje - közölte kedden az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat.

Viktorja Ruban, a katasztrófavédelem Kijev megyei részlegének a helyszínen tartózkodó sajtófőnöke elmondta, hogy a tűz egyelőre legfeljebb 10 hektár erdőterületet érint. Kisebb gócokban lobbant fel, de egymáshoz közel. Az oltásban jelenleg 120 tűzoltó vesz részt 29 technikai eszközzel, továbbá egy repülőgép és egy helikopter.

A lángok a zóna közepén fekvő Kopacsi falunál csaptak fel. Ennek a településnek a csernobili atomerőműben 1986. április 26-án történt baleset után minden lakosát evakuálták, az összes épületét ledózerolták, csak a falu óvodája maradt meg. A sugárzás szintje az atomerőműtől mintegy 8 kilométerre nyugatra lévő területen olyannyira megemelkedett, hogy az addig zöld fenyőerdő fái vörösesbarna árnyalatúvá váltak, innen kapta a nevét a Kopacsi melletti erdő. Ez a terület máig a tiltott zóna legszennyezettebb része.

Ruban a radioaktivitás szintjével kapcsolatosan azt mondta, hogy az a területen eleve magas, de stabil, azaz növekedést eddig nem mértek. Hozzátette, hogy a tűzoltók biztonságának szavatolása érdekében a szakemberek folyamatosan mérik a sugárzási szintet a területen.

Címkék: csernobil, erdő, tűz, tűzoltó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.