Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Augusztus 07. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Siófok a legnépszerűbb város, a palacsinta a legkedveltebb étel a Balatonnál

Siófok a legnépszerűbb város, a palacsinta a legkedveltebb étel a Balatonnál

A jól bevált nyaralási tevékenységek mellett a mai kor trendjei is jól megfigyelhetők Balatonnál: minden második nyaraló posztol szelfit a közösségi oldalakra, de a tókerülő bringás körút is egyre népszerűbb a Balaton partján, ami még mindig a magyarok legkedveltebb nyári célpontja a szabadságolások ideje alatt - derül ki a maiUtazás.hu közösségi szállásközvetítő oldal online felméréséből.

Több mint ezren töltötték ki a maiUtazás.hu kérdőívét a balatoni nyaralási szokásokról. A válaszadók 59%-a vagy már volt idén a Balaton-parton, vagy még tervezi ezen a nyáron. Természetesen szinte az összes nyaraló (92%) az éves fáradalmait szeretné kipihenni, és mindössze két százalékuk megy dolgozni a balatoni üdülőhelyekre. A fesztiválozók a fiatalabb korcsoporthoz tartoznak, akik a nyaralók 18 százalékát képviselik. Minden második pihenni vágyó szívesen büszkélkedik vakációjáról a közösségi oldalakra feltöltött szelfivel.

A sportolási lehetőségekre is egyre többen kíváncsiak. A nagyon bátor vállalást, „a nyaralás alatt is sportolok minden nap” lehetőséget 39 százalék választotta, míg a teljesen szokványos vízibiciklibérlést 82 százalék jelölte meg várható aktivitásként. A Balaton szárazföldi körbetekerése is 18 százalékos eredménnyel büszkélkedhet a listán, amelyet a vitorlázás és wakeboardozás követ.

Levendulamezőktől az utódtervezésig

A Balaton a párok legfőbb úti célpontja is egyben, így természetesen a romantikával, kalandokkal kapcsolatos tervek is megmutatkoznak a felmérésben. A levendulaszedésre (50%) és kertmoziban romantikázásra (42%) is szép számmal készülnek, de a bátrabbak a „gyereket csinálok” állítást is érvényesnek tartják magukra (11%), így várhatóan sok-sok szerelmes párt figyelhetünk meg idén is a vízparton. Az egyedül vagy baráti társasággal pihenni vágyók között sokan az igazi megtalálásának reményében utaznak idén (44%), és vannak, akik csak a kalandokat keresik egy-egy szép nyári emlék formájában egy vonzó idegennel (16%).

Palacsinta, kolbász, hekk

A gasztronómiai szokásokra is következtethetünk a maiUtazás.hu oldal felmérése alapján. A nyaralók válaszaiban a balatoni strandok büféi által nyújtott lehetőségek köszöntek vissza. A legnépszerűbb ételek, amit biztos fognak venni idei nyáron a válaszadók, a palacsinta (80%), a kolbász (79%) és a hekk (73%). Italok tekintetében a meleg ellen jóval többen választják a sört, mint a bort, de ez utóbbihoz az aktivitások között azért a borospince-látogatás is hozzátartozik, amit a vakációzók 38 százaléka tervezi a pihenése alatt.

A legnépszerűbb balatoni úti célok

És hogy ezeket az aktivitásokat, kalandokat hol fogják az utazók megtenni, arra választ ad balatoni városok toplistája, amit a cégcsoport az országosan közvetített több mint 150 ezer vendégéjszaka foglalásai alapján állított össze.

Ez alapján a turisták kedvenc célpontjai a térségben:

1. Siófok
2. Balatonfüred
3. Zamárdi
4. Balatonlelle
5. Fonyód

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;