Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. Április 18. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: MTI/Fotó:MTI/EPA/A42.RU/Alekszandr Patrin

Rövidzárlat okozhatta a több halálos áldozatot követelő kemerovoi plázatüzet

Rövidzárlat okozhatta a több halálos áldozatot követelő kemerovoi plázatüzet

Valószínűleg rövidzárlat okozta a számos halálos áldozattal járó tüzet a szibériai Kemerovo városának Téli Meggy (Zimnyaja Visnya) nevű bevásárlóközpontjában

– közölte kedden Rinat Jenyikejev, Oroszország tűzvédelmi főfelügyelője. Jenyikejev elmondta, hogy vélhetően az épület játszóházában keletkezett rövidzárlat okozta a tüzet. Jelenleg úgy látják, a rövidzárlat egy LED-es lámpatestben keletkezett, valószínűleg az odavezető vezeték túlterheltsége miatt. A lámpatest műanyag búrája megolvadt, lángra kapott, az égő műanyagcseppek pedig egy habszivacsfelületre hullottak. A főfelügyelő hangsúlyozta, hogy a tényleges ok megállapítása még folyamatban van, és az is lehet, hogy maga a lámpatest volt hibás.

Jenyikejev beszélt arról is, hogy az orosz katasztrófavédelmi hatóságok minden oroszországi bevásárlóközpontot át fognak vizsgálni a kemerovói tragédiához hasonló esetek elkerülése érdekében. A főfelügyelő kifejtette: olyan tények birtokában van a tűzvédelmi hatóság, amelyek szerint egyes plázatulajdonosok szándékosan bezárják központjaikat a biztonsági ellenőrzések idején, ugyanis a biztonsági rendszerük nem felel meg a szabályoknak. Jenyikejev leszögezte azonban, hogy ezek az esetek meglehetősen ritkák. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a nagy forgalmú plázák nem mentesülnek a tűzbiztonsági ellenőrzések alól.

A kemerovói Zimnyaja Visnya plázában március 25-én keletkezett tűzben 64 ember vesztette életét, köztük 41 gyermek. A legtöbben a komplexum mozitermeiben égtek halálra. Az első vizsgálatokat követően kiderült, hogy az üzletközpont automatikus tűzjelző berendezése március 19. óta nem működött, és javítását elhanyagolták. A kézi indítású riasztó üzemképes volt ugyan, de a létesítmény őrzővédő szolgálatának embere nem hozta működésbe.

Ez volt az egyik legszörnyűbb tűzeset Oroszországban az utóbbi száz évben.

Címkék: orosz, pláza, tűz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.