Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Június 18. 07:22, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Pintér Sándor: mintegy 75 ezren kapnak több fizetést júliustól

Pintér Sándor: mintegy 75 ezren kapnak több fizetést júliustól

A hivatásos állományba tartozóknak és a rendészeti szervek civil dolgozóinak, összesen mintegy 75 ezer embernek nő az illetménye, illetve a fizetése júliustól.

Erősítette meg Pintér Sándor belügyminiszter a tárca irányítása alá tartozó rendészeti szervek parancsnokainak állományértekezletén szerdán.
A miniszter ismertette: a beosztotti, tiszthelyettesi, tiszti állománynak átlagosan 30 százalékkal nő a fizetése. A parancsnoki állomány 15-25 százalék közötti fizetésemelésben részesül. A teljes állomány 2016 és 2019 január elseje között további 5-5 százalék átlagos évi fizetésemelést kap. A hivatásos rendvédelmi szervek közalkalmazottainak is emelkedik a fizetése júliustól 5 százalékkal, majd jövő januártól újabb 5 százalékkal.

Pintér Sándor hangsúlyozta: 45 éves hivatásos pályafutása alatt az első Fidesz-kormány után ez a második nagymértékű fizetésemelése a hivatásos állománynak, de ez a legnagyobb mértékű. Abban is különbözik a korábbitól, hogy ez egy új életpályát is jelent.

Leszögezte: az illetményemelés az állománnyal szemben elvárásokkal is együtt jár, de lehetőségeket is jelent mind az újonnan felszerelőknek, mind pedig az előmenetelt tekintve a szolgálatot teljesítőknek.

Az új rendszer új elvekre épül - hangsúlyozta, hozzátéve: a magas szintű elvárásokhoz megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülés kötődik. Emlékeztetett: a hivatásos állomány esküje is rögzíti, hogy akár az életük kockáztatásával is teljesítik a szolgálatot, ezt ismeri el a törvény, amikor kiemeli őket a kormánytisztviselők közül.

A miniszter rögzítette: a jogszabály három alappillére a tudás, a tapasztalat és a teljesítmény. A tudásról szólva azt mondta: ez már a felszereléskor alapkövetelmény, de az elvárás egészen a nyugdíjba vonulásig terjed. Hozzátette: a törvény folyamatos továbbképzést ír elő, amelyet az állomány tagjainak négyéves ciklusokban kell teljesíteniük. Ez kiegészül a rendfokozati vizsgával, esetenként szakvizsgával, illetve aki vezető kíván lenni, vezetői vizsgával. Megemlítette: arról is gondoskodnak, hogy a vezetők ne fásuljanak bele a munkába, ezért kétszer öt évig lehet valaki vezető ugyanabban a beosztásban. Aki elveszíti vezetői lendületét, azt vagy képzéssel, áthelyezéssel orvosolják, vagy adott esetben, amennyiben teljesítménye nem az elvárt színvonalú alacsonyabb beosztásba helyezik - vetítette előre.

A tapasztalatról szólva azt mondta: minden eddiginél jobban elismerik a hosszú szakmai pályát. A korpótlék újraszabályozásával az a szolgálati idővel exponenciálisan nő majd. Pintér Sándor szerint ez szolgálja majd, hogy érdemes legyen minél tovább a hivatásos állományban maradni.

A miniszter szerint a teljesítmény az elvégzett munka minőségétől, mennyiségétől és eredményességétől függ majd. Nem csak az egyéni, de a szervezeti teljesítményt is mérni fogják, mert ahogy Pintér Sándor fogalmazott: "egy rossz csapatban nincs jó teljesítmény egyénileg sem, jó teljesítmény csak győztes csapatban van".

Hangsúlyozta: az eredmény megjelenik az előmeneteli lehetőségeknél és a többletdíjazásban is. Az előmenetelről szólva külön ismertette a rendfokozati és a beosztási rendszer párhuzamát, amelynek lényege, hogy a rendfokozat a beosztással együtt jár: új elem, hogyha valaki visszalép a pályáján, akkor a rendfokozatában is visszalép. Pintér Sándor párhuzamként említette, hogy minden hajón csak egy kapitány van, így a hivatásos állományban is minden egység élén egy parancsnok lehet és "nem állhatnak tábornokok a kapuban".

Az életpályamodellt rögzítő törvénnyel, valamint az ahhoz kapcsolódó rendeletekkel kapcsolatban azt mondta: meggyőződése, hogy alapos munkát végeztek. Megkérdezték az állományt, közülük 18 ezren juttatták el javaslataikat, ezekből emelték ki a szolgálatot teljesítők által leginkább fontosnak tartott elemeket. Jogászi egyeztetéseket követően a parlamenti pártokkal is tárgyaltak. A miniszter szerint jól mutatja a jogszabály támogatottságát, hogy a parlamentben mindössze három képviselő szavazott rá nemmel.

Kitért arra, hogy felmerült annak a lehetősége, hogy az életpályamodellt csak januártól vezessék be, hogy kényelmesebben fel lehessen rá készülni, az ő javaslatára azonban már júliustól hatályba lép az új szabályozás, mert azt a jelenlegi parancsnoki állománnyal végre lehet hajtani.

Pintér Sándor a parancsnokoknak elvárásként fogalmazta meg, hogy teljes egészében tanulják meg az új törvényt, valamint a hozzá kapcsolódó rendeleteket annak érdekében, hogy készség szinten is alkalmazni tudják. Azt mondta: 45 éves szolgálati tapasztalata alapján az évtizedek során kialakult szervezeti hierarchiát nem lehet negatív vélemények nélkül megbolygatni, erre a parancsnokoknak fel kell készülniük és az állomány tagjainak választ kell tudniuk adni a felmerülő kérdésekre.

A pénz, az elhatározás és a jogszabályok megvannak - szögezte le a miniszter. Hozzátette: a jelenlegi parancsnoki gárdán múlik, hogy eredményes lesz-e a kivitelezés. Majd azt mondta: bízik a parancsnokok felkészültségében, a sikeres munkavégzésben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.