Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2021. Augusztus 04. 10:03, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Pár éven belül elérhető az ötmillió foglalkoztatott

Pár éven belül elérhető az ötmillió foglalkoztatott

Túljutott a válságon a munkaerőpiac: a KSH múlt heti adatai szerint a rendszerváltás óta nem dolgoztak ennyien Magyarországon, miután júniusban elérte a 4,7 milliót a foglalkoztatottak száma.

Az ötmilliós munkavállalói létszám a gazdasági aktivitás folyamatos erősödésével várhatóan ismét aktuálissá válhat - írja szerdai számában a Világgazdaság.

A magyar gazdaság nagyon dinamikusan áll helyre a vírushelyzet javulásával, emiatt újra megjelent a munkaerőhiány a legtöbb ágazatban. Ha ez a lendület nem törik meg, tovább fog bővülni a foglalkoztatottak száma - mondta a Világgazdaságnak Ignácz Béla, a Prohuman munkaerő-kölcsönző vállalat ügyvezető igazgatója.

A munkaerőpiac azonban már korábban is feszített volt, így a nagy kérdés, hogy honnan lehet további 300 ezer munkavállalót bevonni a foglalkoztatottak körébe.

A gazdaságilag inaktívak - akik nem foglalkoztatottak és nem munkanélküliek, azaz nem keresnek állást - 2,7 milliós táborából ennyien biztosan áthozhatók - erről beszélt a Világgazdaságnak Karácsony Zoltán, a HR Portal álláspiaci szakértője. A fiatalok, a nyugdíjasok és a megváltozott munkaképességűek körében még mindig vannak tartalékok. Hangsúlyozta, hogy a 25 év alattiak szja-mentessége segíthet ebben, ahogyan a megváltozott munkaképességűeket érintő jogszabály-módosítás is, amelynek nyomán január elsejétől megszűnt a jövedelmi korlát, azaz a megváltozott munkaképességűek bármilyen mértékű munkabér mellett jogosultak a rehabilitációs, illetve rokkantsági ellátásra.

A másik merítési lehetőség a vendégmunkások alkalmazása. A Prohuman ügyvezetője jelezte, hogy már most is vannak olyan régiói az országnak, ahol kizárólag vendégmunkások bevonásával lehet biztosítani a szükséges létszámot, és ahogyan egyre inkább újraéled a gazdaság, ez a probléma még akutabbá válhat. Ráadásul ha egy vállalat tartósan képtelen megoldani a munkaerő-problémát, könnyen dönthet úgy, hogy átköltözteti az üzemet egy ilyen szempontból jobban teljesítő országba. "Nehéz pontos jóslatokat mondani arról, hogy milyen arányban lesz majd szükség a jövőben vendégmunkásokra, de az biztos, hogy ha nem szeretnénk lemaradni a nemzetközi termelési és gazdasági versenyben, szükség lesz a korábbiakhoz képest nagyobb számban is rájuk" - figyelmeztetett Ignácz Béla.

Címkék: foglalkoztatott

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.