Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Március 26. 07:03, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Obama megfenyegette Észak-Koreát

Obama megfenyegette Észak-Koreát

Barack Obama amerikai és Ri Mjong Bak dél-koreai elnök vasárnap egyaránt úgy ítélte meg, hogy Észak-Korea fegyverkezési célból kíván műholdat felbocsátani a közeljövőben, s követelték, hogy tegyen le erről.

A dél-koreai látogatáson tartózkodó Obama és vendéglátói szerint a műholdfelbocsátás leplezett ballisztikusrakéta-kísérlet, célja az, hogy Észak-Korea képessé váljon észak-amerikai célpontok elleni nukleáris rakétatámadásra. Phenjanban nemrég közölték, hogy Kim Ir Szen egykori észak-koreai vezető születésének április 15-én esedékes 100. évfordulója tiszteletére nagy hatótávolságú rakétával műholdat bocsátanak fel. A legfrissebb hírek szerint a rakéta fő egységét már el is vitték az indítóhelyül szolgáló, az ország északi részén lévő bázisra.

Ri Mjong Bak dél-koreai elnök a Barack Obamával folytatott megbeszélés utáni közös sajtóértekezleten „a nemzetközi békét és biztonságot fenyegető provokációnak” nevezte a tervezett rakétafelbocsátást, és követelte, hogy Észak-Korea haladéktalanul mondjon le róla. Barack Obama arra figyelmeztette Phenjant, hogy ha ragaszkodik terve végrehajtásához, azzal azt kockáztatja, hogy nemzetközileg még jobban elszigetelődik. „Észak-Korea semmit nem ér el fenyegetésekkel és provokációkkal” – jelentette ki az amerikai elnök, s figyelmeztetett arra, hogy a műholdfelbocsátás veszélybe sodorhatja azt a februári megállapodást, amelynek értelmében az Egyesült Államok élelmiszersegélyt nyújt Észak-Koreának, az pedig cserébe felhagy a fegyverkezési célú urániumdúsítással.

Az amerikai elnök hangsúlyozta azt is, hogy Észak-Korea egyetlen szövetségesének, Kínának szigorúbban kellene megítélnie a phenjani magatartást. „Hiszem, hogy Kína nagyon őszinte, amikor azt mondja, hogy nem akar nukleáris fegyverrel rendelkező Észak-Koreát látni. Kitartóan kell azonban cselekedni azért, hogy ez így legyen” – fogalmazott Obama.

A műhold fellövése ellen többek között Schmitt Pál is tiltakozott.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése