Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Július 04. 08:12, szerda | Belföld
Forrás: MNO

Nyugdíjba küldik a 62 év feletti kórházigazgatókat

Nyugdíjba küldik a 62 év feletti kórházigazgatókat

Lapunk úgy értesült: az oktatásügyi és egészségügyi reform során távozniuk kell a 62 év fölötti kórházigazgatóknak is. Ez számos vezetőt érint majd.

Matolcsy György még június 14-én jelentette be, hogy az egészségügyi és oktatásügyi reform nyomán jövőre 250 ezer közalkalmazott tér vissza a központi állami körbe, s a 62 év felettiekre a kormány elrendeli a kötelező nyugdíjba vonulást, így 10-11 ezer fővel csökken a közszféra állománya, amiből mintegy 20 milliárd forintos megtakarítás származik majd. Később ezt a kormányszóvivő finomította. Giró-Szász András úgy fogalmazott: további tárgyalásokon dől el, hogy a közszféra mely szegmenseire és milyen módon lesz érvényes a 62 éves nyugdíjkorhatár feletti munkavállalás lehetőségének megszüntetése.

Pár nappal később Szócska Miklós egészségügyi államtitkár azt nyilatkozta: az egészségügyre nem vonatkozhat a kötelező nyugdíjazás, és ezt fogja képviselni a tárgyalásokon. Az MNO információi szerint a kórházigazgatók esetében mégis ezt a megoldást választják. Ez számos igazgatót érint, így például dr. Kásler Miklóst, az Országos Onkológiai Intézet vezetőjét vagy Golub Ivánt, az Uzsoki utcai kórház főigazgatóját is. A korhatár nyilvánvalóan az új pályáztatásokra is vonatkozik majd.

A Nemzetgazdasági Minisztérium nem cáfolta értesülésünket, csak annyit közöltek, hogy még egyeztetések, modellezések folynak, így ebben a fázisban nem áll módjukban tájékoztatást nyújtani. Az ügyben megkerestük az erőforrástárca egészségügyi államtitkárságát is, írásbeli kérdéseinkre azonban még nem kaptunk választ.

Az új alaptörvény szerint a bírák szolgálati jogviszonya az eddigi 70. életév helyett az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig – tehát 62 éves korukig – állhat fenn. Az idén összesen 274 bíró vonul nyugállományba. Ebben a kérdésben az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Unió Bíróságánál.

Az Európai Bizottság arra szeretne további biztosítékokat kapni, hogy a bírák nyugdíjazásának új szabályozása nem diszkriminatív, a magyar kormány viszont úgy gondolja, hogy mivel az általános nyugdíjkorhatárt akarja érvényesíteni az igazságszolgáltatásban is, ezért az „definíciószerűen nem lehet diszkriminatív” – mondta el korábban Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter.

mno.hu

Címkék: birák, nyugdíj

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során