Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Május 07. 10:01, csütörtök | Külföld
Forrás: Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Megszüntették a szükségállapotot Szerbiában

Megszüntették a szükségállapotot Szerbiában

A szerbiai parlament visszavonta szerdán a március 15-én kihirdetett szükségállapotot, amelyet a koronavírus-járvány miatt vezettek be.

Az 52 napig tartó szükségállapot ideje alatt éjszakai és hétvégi kijárási tilalom volt érvényben, a képviselőház döntését követően ez megszűnik, több elővigyázatossági intézkedés azonban érvényben marad.

Megnyithattak az üzletek, a bevásárlóközpontok és a vendéglátóhelyek, ám mindenhol kötelező a maszk és a kesztyű viselése, valamint a kétméteres távolság betartása, illetve a létesítmény méretétől függően csak meghatározott számú ember tartózkodhat benn egyszerre. A tömegközlekedés is megindult, de csak minden második ülőhelyet használhatják az utasok, illetve az állóhelyek között is meg kell lennie a két méternek. Az óvodák hétfőtől újra működnek, de arra kérték a szülőket, hogy ha nem elengedhetetlenül szükséges, akkor ne vigyék be a gyerekeket, az iskolák viszont nem nyitnak már ki ebben a tanévben.

Március közepén Szerbia a határait is lezárta, később ezen az intézkedésen enyhítettek, a határ megnyílt az ingázók előtt, és azok is el tudták hagyni az országot, akik igazolták, hogy nem betegek, és munkahellyel rendelkeznek valahol Nyugat-Európában. A szerb állampolgárok hazatérhettek, ám 14, illetve 28 napos karantén várt rájuk. A szerb külügyminiszter bejelentette, néhány napon belül arra is megoldás születik, hogy kik és milyen feltételekkel tudják a jövőben átlépni a határt anélkül, hogy 14 napos karantén alá helyeznék őket.

A szükségállapot ideje alatt a fontos intézményeket a hadsereg védte, és katonák biztosították a befogadóközpontokat, amelyeket az országban tartózkodó migránsoknak tilos volt elhagyni. A szükségállapot megszűnésével a befogadóközpontokban is ismét szabad lesz a mozgás, így a migránsok ismét megjelenhetnek a határ menti településeken.

A parlament még néhányszor összeül, azt követően viszont megkezdődik a június 21-re tervezett általános választások kampánya. A korábbi bejelentések szerint májusban még nem lehet tömeges rendezvényeket szervezni, júniusban viszont feltehetőleg teljes erőbevetéssel kampányolnak majd a pártok.

Az országban továbbra is úgynevezett járványhelyzet van érvényben, amelyet csak akkor szüntetnek meg, ha 28 napon át nem jelentenek új fertőzést.

Szerbiában keddről szerdára 9677-ről 9791-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. 203-an haltak bele a Covid-19 betegségbe, 1971-en pedig már kigyógyultak belőle. A halálozási arány 2,07 százalékos. Az illetékes járványügyi szakértők közlése szerint először történt meg, hogy a teszteltek között az új fertőzöttek aránya 2 százalék alá esett, ami bizakodásra ad okot arra vonatkozóan, hogy hamarosan megszűnhet a járvány az országban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése