Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Január 15. 17:21, hétfő | Külföld
Forrás: mti

Megerősítik a német szövetségi rendőrség terrorelhárító alakulatát

Megerősítik a német szövetségi rendőrség terrorelhárító alakulatát

Nagyszabású létszámfejlesztést indítanak a német szövetségi rendőrség szervezett bűnözés és terrorizmus elleni alakulatánál (GSG9), és kiépítenek egy új támaszpontot Berlinben a fővárost fenyegető terrorveszély miatt

- mondta a különleges egység parancsnoka egy hétfői interjúban. Jerome Fuchs a Rundfunk Berlin Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaságnak elmondta, hogy a Németországhoz hasonló terrorveszélyben élő államokban gyakran a fővárost érik a támadások, ezért az ország nyugati részéről, a Bonn melletti Sankt Augustinból irányított GSG9-nak szüksége van egy berlini bázisra is, hogy biztosítsák a kellő reakcióképességet.

Az új bázis kiépítésével együtt a létszámot is növelik, nagyjából egyharmadával - mondta a parancsnok. Kiemelte, hogy a létszámfejlesztés nagy kihívás, mert nehéz alkalmas embereket találni, és más rendőri egységektől nem akarnak elvonni munkatársakat.

Az interjúval kapcsolatban Annegret Korff, a szövetségi belügyminisztérium szóvivője hétfőn a berlini kormányszóvivői tájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta, hogy már régóta tervezik a fejlesztést, és az új bázis helyszínéről még nem hoztak végleges döntést.

A német köztisztviselők lapja, a Behörden Spiegel tavaly februárban arról írt, hogy az eredeti tervek szerint a GSG9-nak nemcsak Berlinben, hanem az ország északi és déli részén is kiépítettek volna egy-egy támaszpontot, de végül csak a berlini bázis létrehozását határozták el - idézte fel az RBB.

A fejlesztést a 2016 júliusában történt müncheni ámokfutás után kezdték mérlegelni. A bajor fővárosban egy 18 éves, iráni-német állampolgárságú középiskolai diák lövöldözni kezdett és kilenc embert lelőtt, majd öngyilkosságot követett el. A hatóságok szélsőjobboldali, rasszista meggyőződésének tulajdonítják tettét.

A GSG9 megalakítása is Münchenhez kapcsolódik, a városban 1972-ben rendezett nyári olimpián a Fekete Szeptember elnevezésű palesztin terrorszervezet által izraeli sportolók ellen végrehajtott támadás tanulságai alapján hozták létre. Eddig mintegy 1900 bevetést teljesített.

Az alakulat pontos létszáma nem nyilvános adat. Ulrich Wegener, a GSG9 nemrégiben elhunyt alapító parancsnoka egy tavalyi interjúban azt mondta, hogy nagyjából 400-an dolgoznak a szervezetnél.

Fotó: illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése