Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2015. Február 05. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

KKM: bevált a keleti nyitás politikája

KKM: bevált a keleti nyitás politikája

Mintegy 23 milliárd forint értékben kötnek üzletet magyar vállalatok Dél-Koreával, többek között sertéshúst és orvosi műszereket exportálunk a távol-keleti országba – hangzott el a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szerdai sajtótájékoztatóján. „Ez egyértelmű bizonyítéka annak, hogy jó úton halad a kormány keleti nyitás politikája” – mondta Magyar Levente, a tárca államtitkára.

Nagyjából 22-23 milliárd forintnyi üzlet jöhet létre Orbán Viktor miniszterelnök november végi dél-koreai látogatása eredményeként – ismertette a látogatáson résztvevő 88 magyar vállalat beszámolóját Magyar Levente. Hozzátette, a szerződések egy része már megköttetett. „Ezekkel a számokkal szeretnénk eloszlatni azokat a kételyeket, amelyek a keleti nyitás politikájának legitimációjával kapcsolatban az utóbbi időben felmerülhettek' - emelte ki.

A gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár emlékeztetett, a kormány néhány éve hirdette meg a keleti nyitás politikáját, amelyet a kkv-k számára az unión és az Egyesült Államokon kívüli országokkal való kereskedelmet segíti elő. Ennek formai keretét adta a külügyi rendszer átalakítása is, miszerint már a minisztérium szervezeti felépítésében is megjelenik, hogy a külpolitika és a külgazdaság elválaszthatatlan – közölte.

Ez a mostani siker egyértelmű bizonyítéka annak, hogy jó úton járunk, sikerült diverzifikálnunk a magyar nemzeti kereskedőház tevékenységét, illetve hogy a magyar vállalatok a legfejlettebb piacokon is megállják a helyüket – jelentette ki.

Kerekes György, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója elmondta, állami tulajdonú szervezetként ők felelősek az üzleti delegációk és a kinti üzleti programok megszervezéséért, a vállalkozások számára emellett segítik a teljes ügymenetet, a papírmunkáig bezárólag.

Ismertette, a Dél-Koreába exportált termékek között szerepel a magyar sertéshús, a pehelypaplan, illetve orvosi műszerek, de együttműködés várható a környezetvédelmi háttéripar és egy mobilalkalmazás fejlesztésében is.

Kerekes elmondta, az Európai Unión kívül 25 országban vannak irodáik, de év végéig szeretnék ezt negyven fölé bővíteni.

Az OrientPress arról érdeklődött, az orosz embargó miatt kieső exportot mennyiben pótolják a most megnyílt lehetőségek. Magyar Levente elmondta, az új piacok kiépítése csak egy alternatíva, de készenlétben állnak az embargó feloldására, hogy azonnal megindulhasson a kivitel.

Kerekes György hozzátette, már megindult a sertésállomány növekedése, illetve a gazdaságok is elmozdultak a magasabb minőségű termékek felé, amelyre kifejezetten a távol-keleti piacokon van igény. Az alacsonyabb minőségű áruk termelése pedig visszaesett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 06:00, kedd | Belföld

Látványos fotókon a Magyar Honvédség gyakorlata

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.