Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2016. Március 24. 13:58, csütörtök | Helyi
Forrás: Telegraph

Ki lesz idén Április Bolondja?

Ki lesz idén Április Bolondja?

Az idei április 1 péntekre esik. Érdemes elővigyázatosnak lennünk aznap, hiszen számos munkahelyen, iskolában, az utcákon, vagy akár a média felületein is lehetünk humoros átverések áldozatai, április bolondjai.

Április elseje már régóta a bolondos átverések napja, amikor rengeteg ember él a lehetőséggel és a legkülönbözőbb ugratásokkal csinál társaiból „bolondot” egy jókedvű nevetés reményében. Aznap nemcsak az iskolákban, munkahelyeken, de még a sajtó egyes felületeinek, akár az aznapi hírekkel kapcsolatban is érdemes körültekintőnek lennünk. A Bolondok Napja a világ számos országában hagyománnyá vált, viszont eredetére mai napig nem találtak egyértelmű elméletet.



Az egyik legelfogadottabb magyarázat szerint a hagyomány XIII. Gergely pápa nevéhez köthető, aki 1582-ben az új Gergely-naptár bevezetésével, az újévet január elsejére helyezte a már bevett március végi időpont helyett. Az emberek többsége azonban a márciusi időponthoz szokott, így többen nem vették az „adást” és továbbra is az előző naptárhoz híven búcsúztatták az óévet. A nép ezen „tudatlan” részéből később gúnyt űztek, majd április bolondjaivá avanzsálták őket.
Vannak, akik egy ókori ünnep továbbviteleként tekintenek az április elsejei szokásra, amikor úr és szolga egy napra szerepet cserélt. Mások szerint a szokás valóban az ókori Rómából származik, de a szabin nők elrablása ihlette: a szabinokat ugyanis az áprilisi Neptun-ünnepre hívták Rómába, hogy aztán becsapva őket elragadják lányaikat és asszonyaikat.
Egy másik magyarázat szerint a szokás a húsvéti passiójátékokból ered. A naiv, népies misztériumokban Krisztust pere során Kajafástól Pilátushoz, innen Heródeshez, majd megint Pilátushoz küldözgetik (innen ered a magyar Ponciustól Pilátusig szaladgál szólás is). Az április 1-jei bolondozásnak még lélektani hátteret is kerítettek: a beugratás nyomán támadt káröröm a hatalom és a nagyság érzését kelti a tréfacsinálóban. Az ember évente egyszer áthághatja a szigorú normákat, tudatosan és büntetlenül manipulálhat, miközben még örömet is szerez magának - szól a teória. (Múlt-kor portál)

Ha a szokás eredete nem is tisztázott, az bizonyított tény, hogy az 1700-as évektől elterjedő tradíció manapság hivatalosan is az év egyik legvidámabb napja.

És, hogy milyen ugratással okozzunk bosszús és egyben vidám perceket "Április Bolondja" jelöltünknek? A végtelen, színes emberi kreativitás szab csak határokat a frappánsabbnál frappánsabb átverések repertoárjának.

Íme néhány ötlet érdekességképpen:

1. Változtad meg a kollégád számítógépén beállított alapértelmezett nyelvet. Mondjuk Kínaira…
2. Főzd keménnyé a tojástartóban tárolt összes tojást és helyezd vissza a helyükre. A háziasszony biztosan bosszús lesz, ha sütni szeretne aznap.
3. Töltsd meg a hajszárítót hintőporral… Említeni sem kell, hogy ez egy fokkal nehezebb művelet, de az biztos, hogy szem nem marad szárazon… a nevetéstől.
4. Próbáld ki a régi „fóliát az ülőkére” trükköt. Átlátszó fóliát a WC ülőkére. Hát ez valóban gonosz átverés.
5. Terítsd be a kollégád asztalát cetlikkel. Biztosan örülni fog neki.

Légy idén is óvatos! :)

Ha tervezel egy frappáns átverést április elsején, vagy elmesélnéd életed eddigi legviccesebbjét, aminek bedőltél, írd meg a posta@infobaja.hu email címre. :)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.