Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. Május 08. 10:13, kedd | Belföld
Forrás: mti - fotó: pixabay

Két megyében tűzgyújtási tilalmat rendeltek el

Két megyében tűzgyújtási tilalmat rendeltek el

Tűzgyújtási tilalom lépett érvénybe kedden Bács-Kiskun és Csongrád megyében, mert az átlagosnál melegebb időjárás miatt már májusban megkezdődött a nyári erdőtűzszezon

- közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel. A közleményben azt írták, a tűzgyújtási tilalom idején tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakóhelyeken, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetben lévő külterületi ingatlanokon. Az erdőben túrázók viszont az erdőtörvény alapján fokozott óvatossággal használhatnak gázégőfejet és zárt tűzterű sütő-, főző-, melegítőeszközt.

Hozzátették, a tilalom idején a két megyében lehetőleg a nem érintett belterületi ingatlanokon se rakjanak tábortüzet, mert a felszálló izzó parazsat a szél több száz méterre repítheti, hamuvá változtatva a környékbeli erdőket.

A Nébih arra kéri a lakosságot, hogy inkább elektromos grillsütőket használjanak, vagy ha szükséges, akkor minél kisebb tüzet gyújtsanak a kertjükben.

Kitértek arra is, hogy a dohányzók minden esetben használják a hamutartót, mert az eldobott cigarettacsikk percek alatt képes meggyújtani a kiszáradt aljnövényzetet.

Hangsúlyozták, hogy a magyarországi erdőtüzek 99 százaléka emberi mulasztás következménye, emellett a tűz sokszor a szomszédos területekről terjed át az erdőre, így mindenhol fontos az elővigyázatosság.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról, valamint a hasznos tudnivalókról a Nébih Firelife erdőtűz-megelőzési programjának honlapján, a www.erdotuz.hu oldalon lehet tájékozódni.

Címkék: tűz, tűzgyújtás, tilalom

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.