Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2016. Április 02. 19:00, szombat | Helyi

Kékben ragyogtak az autizmus világnapján!

Kékben ragyogtak az autizmus világnapján!

Szép számmal gyűltek össze azok, akik szolidaritást vállalnak az autizmussal élőkkel és azok családjaival április 2-án, az autizmus világnapján, a Turisztikai Központban.

„Az autizmussal élő emberek ugyanolyanok, mint mi és mégis különlegesek. Nem szeretnék szakmai dolgokba belefolyni, az autizmus tünetei a kommunikációban, a szociális érintkezésben és a viselkedésben nyilvánul meg. (… ) Sajnos a társadalomban kevesen tudnak az autizmusról, az autizmussal élőkről, ezért 2007-ben az ENSZ úgy határozott, hogy április 2-át, mindig az autizmussal élők, az autizmus világnapjának fogja szentelni. Országszerte párhuzamosan rengeteg program folyik, figyelmet felhívva az autizmussal élőkre és az őket nevelő családokra.” – nyitotta meg az eseményt a szervezők nevében, Kovács Karolina.

Itt Baján, most először került megrendezésre a „Ragyogj kéken” című esemény, amely úgyszintén kapcsolódott ehhez a globális kampányhoz. A helyi intézmények közül az EGYMI, az Újvárosi Iskola autista tagozata és a Cédrus Református Egyesített Szociális Intézmény FONI-csoportja is foglalkozik autizmussal élőkkel. A program megszervezése nem volt zökkenőmentes a rendelkezésre álló kevés idő miatt, de szerencsére a sok támogató és adomány nagy segítséget nyújtott a szervezőknek.

A szombat délutáni programnak az időjárás is nagyban kedvezett, hiszen a napsütéses, tavaszi meleg időben szép számmal látogattak el a Petőfi-szigetben megrendezett eseményre.
A program keretein belül lufi eresztéssel, terápiás kutyabemutatóval, futással, táncos és zenés bemutatókkal, illetve kék öltözettel hívták fel a figyelmet az autizmusra.

A terápiás kutya bemutató nagyon kedvelt programnak bizonyult, hiszen a kecskeméti Kutyával a Mosolyért Alapítvány munkatársai négy kutyussal, Lettivel, Bercivel, Kolival és Pitykével, illetve azok okos produkcióikkal csaltak mosolyt a résztvevők arcára. A rendezvényen még fellépett a Felhőtánc Duó – Szarvas Panni és Északi Szabi, gyermektáncházat tartott Haklik Erzsébet, illetve a Baja Ritmusa egyik táncospárja, Tusa Cecília és Balogh Balázs is előadott egy koreográfiát. Az esemény zárásaként sok-sok finomságot fogyaszthattak a résztvevők (pizza, üdítő, rétes, gyümölcs).
A szervezők azt tervezik, hogy ezentúl minden évben szerveznek programot az autizmus világnapján, április 2-án.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.