Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Szeptember 07. 11:41, szerda | Helyi
Forrás: baon.hu

Igazi csillagok bűvöletében

Igazi csillagok bűvöletében

Örüljünk egymásnak! Ezzel a kívánsággal nyitotta meg Hegedüs Tibor, a bajai – jelenleg a Szegedi Tudományegyetemhez tartozó – csillagvizsgáló vezetője azt a konferenciát, amit elődje tiszteletére hívtak össze.

Csaknem százan gyűltek össze szombaton a Bácskai Kultúrpalotába. Dr. Ill Márton csillagász professzorra és a feleségére, Ill Mártonné főiskolai tanárra emlékeztek barátok, kollégák, tisztelők. Az eseményhez kapcsolódva pénteken a Tóth Kálmán utcai csillagvizsgálóban Varga Zoltán asztrofotóiból nyílt kiállítás, vasárnap pedig Vaskúton avattak emléktáblát.


Ill Márton 1930-ban Vaskúton született, majd családja Belgiumba költözött, innen egy évtizeddel később tértek haza. A III.Béla Gimnáziumban érettségizett, Pécsett matematika-fizika szakon diplomázott, majd a Bajai Uránia Csillagvizsgáló első főállású, szakképzett munkatársa lett és az átvonuló műholdak megfigyelése volt a fő feladata. Munkássága során, 1966-tól Magyar Tudományos Akadémiához csatolt kutatóintézetté fejlődött az intézmény és széles nemzetközi kapcsolatrendszert épített ki. A Szegedi úti csillagvizsgáló létrehozása nevéhez kötődik, 1990-ben távozott az intézmény éléről, Balatonföldváron, később Torontóban élt, tavaly hunyt el.


– Ill Márton munkájának hatását mindenki érezheti, aki az elmúlt 20-25 évben járt Baján különböző eseményeken – fogalmazott köszöntőjében Kiss László, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának igazgatója. Mint elmondta: a 90-es évek elején párszor összefutott a tudóssal, akit így utólag ismerhet meg.

Sokkal több személyes élmény közül válogathatott Almár Iván. A címzetes egyetemi tanár barátként, kollégaként és harcostársként említette Ill Mártont, akivel 1958-tól párhuzamosan ugyanazon a témán dolgoztak. Harcostársként a témakör kellő elismeréséért, valamint az Interkozmosz együttműködésen belül a magyar érdekek érvényesítéséért küzdöttek. – Ez elég jól működő kapcsolat volt, lényegében elértük a céljainkat – összegezte visszaemlékezésében. Felidézte, hogy 1996-ban Dublinban járva ismerkedett meg a szintén bajai gyökerű író, költő Kabdebó Tamással, aki azzal lepte meg, hogy Ill egykoron cserkészvezetője volt. Almár Iván hangsúlyozta: a bajai csillagász anyanyelvi szinten, olykor dialektusokban beszélt németül és franciául, de az orosz és angol nyelvet is megtanulta.


Ennek a tudásnak az előnyei a soknyelvű Torontóban is megmutatkoztak, derült a család nevében felszólaló Ill Márta szavaiból. – Gyerekként számomra nagyon nehéz a részvétel. Köszönet a barátoknak, ismerősöknek, kollégáknak, és az itt megjelent, számára legfontosabb három település képviselőinek. Bár Torontóba is nagyon jól beilleszkedtek, Apu természete nem változott, újító ötleteit elmondta, és humora megmaradt – osztotta meg érzéseit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.