Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2016. Március 25. 10:43, péntek | Helyi
Forrás: Pinterest

Húsvéti csináld magad ötletgyűjtemény! :)

Húsvéti csináld magad ötletgyűjtemény! :)

Hogy ne csak tojásfestési ötletekkel rukkoljunk elő, ahogy az általában lenni szokott, összegyűjtöttünk néhány olyan izgalmas húsvéti ötletet, amelyekkel igazán jó móka lehet a hosszú hétvége.

A Húsvét az egyik legfontosabb keresztény ünnep, amihez kapcsolódóan számos szokás, néphagyomány alakult ki az idők során.
Jézus feltámadásának ünnepe, a farsangot követő nagyböjttel veszi kezdetét, amely negyven napig tart. A böjt egyik legfontosabb napja a Nagypéntek, Jézus kereszthalálának napja. Nagyszombaton rendezik az egyik leglátványosabb programot, a húsvéti körmenetet. A negyvennapos böjt zárásaképp a megszentelt, főtt sonkát, főtt tojást, kalácsot, tormát együtt közösen egy nagy asztalnál fogyasztja el a család.

A magyarországi hagyományok szerint Húsvéthétfő a locsolkodás napja, amikor a fiúk hol egy vödörnyi, hol csak egy pár csepp vízzel öntötték nyakon a lányokat, annak megtisztító és megújító erejében bízva. Hajdanán a locsolkodásért cserébe tojás, szalonna vagy festett tojás járt. Ez utóbbiakat a vörös vagy lila hagyma héja, vörös káposzta vagy a zöld dió levének segítségével festették különböző színűre. Manapság a hagyomány kikopó félben van, így ha a férfi locsolkodni megy (ami inkább a vidéken jellemző, városokban egyre kevésbé), akkor a nő vendégül látja étellel, itallal.

A tradíciónak néhány fontos szimbólumát is fontos megemlíteni, amik elengedhetetlen összetevői a húsvéti dekorációnak.


A tojás például az ősi termékenység szimbóluma, amely a világ szinte összes népénél fellelhető, a kereszténységben pedig a feltámadás jelképévé vált.


A húsvéti nyúl eredete kissé bizonytalan, nálunk német hatásra honosodott meg valamikor a XIX század folyamán. Maga a nyúl szintén a termékenység szimbólumává vált, és szerte a világon a húsvét ünnepével társítják

A bárány az egyik legelterjedtebb húsvéti jelkép, amelynek szerepe az utóbbi időben jelentősen csökkent és helyét a húsvéti sonka vette át. A mediterrán országokban azonban napjainkban is az ünnepi asztal elmaradhatatlan eleme a sült bárány. A jelkép eredete bibliai és több történetre is visszavezethető. A bibliai tíz csapás közül a zsidó népnek az utolsót nem kellett elszenvedniük, mivel áldozatként házaikat egy bárány vérével jelölték meg, de Jézus kereszthalála is az áldozatot hordozza magában, hiszen halála által váltotta meg az emberiséget.

A barkaág szintén régi húsvéti szimbólum, melynek eredete a virágvas virágvasárnap megünnepléséhez nyúlik vissza. A barka a Magyarországi éghajlati viszonyoknak köszönhetően a pálma és olajágak szerepét vette át, amelyekkel Jézust köszöntötték jeruzsálemi bevonulása alkalmából.

Összegyűjtöttünk néhány frappáns húsvéti ötletet, azok számára, akik kedvet kapnak a kézműveskedéshez, kreatívkodáshoz, vagy csak egyszerűen jól éreznék magukat családjukkal egy jó kis közös program keretein belül.

1. Mini Húsvéti tojás süti

Egy egyszerű piskótából számos kreatív mintájú és finom húsvéti tojás készíthető el, mindössze egy tojás alakú forma és színezett cukormáz segítségével.

2. Húsvéti party bomba!

Festékkel töltött tojások dobálása kifejezetten jó szórakozás lehet gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

3. Tojás dekor!

Akik csak egyszerű étkező dekorra vágynak, azoknak ajánljuk a következő egyszerűen elkészíthető virágos vázát. Egyéni izlésnek megfelelően, egy szép tavaszi csokorral megtűzve, szép dísze lehet a húsvéti asztalnak.


4. Cukorkás üvegcse!

A húsvét elengedhetetlen összetevője az édesség. Ha egyszerűen és mutatósan szeretnénk kreatívan megoldani a mini tojások tárolását, a következő dunctos üveges ötletet érdemes kipróbálni. Egy húsvéti figura formájával fel is dobhatjuk az üveget.
A formát egy ragasztószalagból kivágjuk, ráhelyezzük az üvegre, majd az egészet az általunk kiválasztott festékbe mártjuk. Ha megszáradt, a formát levesszük és egy dekoratív tetővel szép húsvéri tárolót kaphatunk.

5. Nyuszis szalvéta!

A húsvéti asztal aranyos éke lehet ez a nyuszi formájú szalvéta.

6. Minion Tojások!

Igaz, hogy tojásfestős praktikákat hanyagolni szerettük volna, de nem bírtunk ellenálni ennek az aranyos kis ötletnek. A Minion rajongók odalesznek érte!

7. Nyuszi snack!

Akik valami egyszerűvel és egyedivel szeretnék a locsolókat, vendégeket fogadni, próbálják ki ezt a nyuszi sütit. Itt is a kreativitás az úr, de akár egy egyszerű tésztából, cukrozott fahéjjal könnyen elkészíthető.

8. Húsvéti leves nyuszi buciban!

Ha egy jó kis levest szeretnénk egy frappáns tálalási ötlettel feldobni, íme egy nyuszi buci! Egyszerű és nagyszerű!

9. Nyuszis dobós játék!

Akik családi programot terveznek és nem jut eszükbe jó olyan ötlet, annak itt egy nyuszis dobós játék. Akár már az elkészítésétől kezdve jó szórakozás lehet a gyerekek számára, illetve ötletes házi versenyeket is szervezhetünk a nyuszi dobozhoz.


10. Vintage dekor!

Hogy a Vintage stílus se maradjon ki a repertoárból, íme egy kedves asztal dekor, amely kimondottan vintage színekben és formákban pompázik. Mellesleg bármilyen régi, bútordarabból, tároló dobozból, ládából, egy kis zsákszövet, némi ügyesség és csipke segítségével könnyen vintage dekorációt késíthetünk.





Kellemes időtöltést, pihenést kívánunk mindenkinek a húsvéti hosszúhétvégére!
:)

Fotók: Pinterest

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 11:47, szerda | Sport

Eszter & Csabi a Rally Hungary-n

2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben.

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 22:45, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 22:40, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa. A Balaton Park Circuit magyar vonatkozású legnagyobb sikere, Bucsi Attila szereplése a versenyhétvégén a