Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Február 02. 05:00, szombat | Bulvár
Forrás: ujasz.hu

Halottakat élőként fényképezve, ez volt a divat 150 éve

Halottakat élőként fényképezve, ez volt a divat 150 éve

Sminkkel, nyitott szemmel a családban.

A legszebb vasárnapi ruhájába öltözött férfi, fiatal lány a szülei között, egy kisbaba három nagyobb testvére között – egy dolog köti össze őket ezeken a 19- századi fényképen: hogy mindhárman halottak. Bemutatunk egy bizarr szokást a fénykép őskorából. A dagerrotípia 1839-es feltalálása egy addig elképzelhetetlen csodát vitt el az emberekhez: annak a lehetőségét, hogy magukat és szeretteiket úgy örökíthetik meg, ahogyan az életben valójában kinéztek.

dagerrotípiáról röviden csak annyit, hogy azt tíz évnyi kísérletezés után 1837-ben dolgozta ki Louis Daguerre, aki azt felajánlotta a francia kormánynak, ami életjáradék ellenében meg is vette, majd 1839. augusztus 19-én közkinccsé tette.

Szóval a fotózás hirtelen elérhetővé vált, aminek voltak ma már morbidnak tűnő következményei is. Például az a divathullám, amely a század második felében végigsöpört Európa középosztályán és melynek lényege az volt, hogy úgy készítettek fényképet a holtakkal, mintha azok még élnének.

A post-mortem fotográfiaként ismert módszer abban a korszakban dívott, amikor igen nagy volt a gyermekhalandóság. Az elhunyt kicsiket hétköznapi környezetükben, akár a bölcsőben, vagy egy kereveten fotózták le. A felnőtt halottakat pedig gyakran székben, vagy fotelben.
Nem volt ritka az sem, hogy az elhunytat „feltámasztották", azaz úgy tettek, mintha még élne: kisminkelték, nyitott szemmel maguk közé ültették, gyakran még az arcuk is kapott némi pírt (volt, hogy a fényképet színezték meg.

A bizarr divat egészen a 20. század elejéig tartott, amikor a jóval gyorsabb és olcsóbb fénykép érkeztével már nem volt rá igény.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.