Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2016. Augusztus 11. 12:05, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Fundamenta: az első fél évben harmadával nőtt az új lakáshitelek összege

Fundamenta: az első fél évben harmadával nőtt az új lakáshitelek összege

A Fundamenta-Lakáskassza az év első felében 1/3 növelte az újonnan folyósított lakáshitelek összegét az előző év azonos időszakához képest.

Az új lakáshitelek volumene idén elérheti az 500 milliárd forintot is -közölte a társaság az MTI-vel.

A közlemény szerint a Fundamenta kifejezetten új lakás építésére nyújtott hiteleinek összege több mint 50 százalékkal emelkedett egy év alatt a lakásépítést támogató központi intézkedések kedvező hatására. A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) mellé kiegészítő forrásként eddig mintegy 2100 lakáshitelt folyósított a társaság.


A Fundamentánál a nyári hónapokban fokozott érdeklődést tapasztaltak az olyan hitelfelvételi lehetőségek iránt, amelyekkel a szülők egyetemi tanulmányt kezdő gyermekük lakását kívánják megvásárolni.


A lakossági reáljövedelmek stabil emelkedése, a munkaerőpiaci feltételek javulása, a korábban elhalasztott lakásvásárlások, -felújítások, valamint a kormányzati intézkedések jelentős keresletet indukálnak a lakáshitel-piacon.
A Fundamenta piaci részesedése a dinamikusan emelkedő piacon is várhatóan 20-25 százalék körül alakul majd.


A közlemény szerint a Fundamenta 2009 végéhez képest mintegy két és félszeresére növelte élő lakáshitel-ügyeinek számát júliusra, így már több mint 100 ezer hitelszerződést kezel. Lakáshitel-állományát az elmúlt hat és fél év alatt megtízszerezve, elérte a 250 milliárd forintos volument. Az említett időszak alatt megnégyszereződött az egy hitelügyre vetített átlagos hitelösszeg is, jelenleg meghaladja az 5 millió forintot.


A társaság lakáshiteleinek alig több mint 1 százalékánál tapasztalható 90 napon túli késedelem, a piacon megfigyelhető 12 százalék körüli értékkel szemben.


A nyilvános adatbázis szerint a Fundamenta mérleg szerinti eredménye tavaly 3,438 milliárd forintra csökkent az egy évvel korábbi 3,54 milliárdról.

Címkék: Fundamenta, lakáshitel

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.

2024. Május 17. 18:41, péntek | Belföld

GVH: számos ponton módosít a Viber hatósági eljárás miatt

Számos ponton módosít a Viber internetalapú üzenetküldő szolgáltatás a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának köszönhetően - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel

2024. Május 17. 14:40, péntek | Belföld

KSH: a benzin 12, a dízel 1 forinttal olcsóbb a szomszédos országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 609 forint volt, ami megegyezik a régiós átlagértékkel. A szomszédos országokban az átlagár 621 forint volt.