Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. Január 11. 15:01, péntek | Külföld
Forrás: mti

Felvételeket küldött a Hold nem látható oldaláról a Csang'o-4 kínai űrszonda

Felvételeket küldött a Hold nem látható oldaláról a Csang'o-4 kínai űrszonda

Felvételeket küldött a Csang\'o-4 kínai űrszonda, mely a világon elsőként landolt a Hold "sötét" oldalán, a képeket a kínai állami televízió (CCTV) közvetítette pénteken - írta a BBC hírportálja.

Először adott ki panorámaképet a kínai űrügynökség a Von Kármán-kráterről, ahol űrszondája leszállt. A felvételen láthatók az űrszonda és a Jáde Nyúl 2 holdjáró részei is.

A holdjáró nemrég "ébredt fel" a készenléti állapotból, amibe az irányítók röviddel a landolás után helyezték elővigyázatosságból, mivel akkor ért a nap a legmagasabb pontra a leszállási hely fölött. A hőmérséklet ekkor akár a 200 Celsius-fokot is elérhette. A kínai holdprogram (CLEP) azt közölte, hogy a Jáde Nyúl 2 "állapota stabil".

"A kutatók befejezték a landolási hely körüli felszín topográfiájának előzetes elemzését a holdjáró kamerájának felvétele alapján" - áll a CLEP közleményében.

A panorámaképet 80 fotóból állították össze - mondta Li Csunlaj, a kínai csillagászati obszervatóriumok igazgatóhelyettese, a Csang'o-4 földi irányításának vezetője.

A képen láthatók a Jáde Nyúl 2 holdjárót körülvevő kis kráterek, melyek az irányítók szerint kihívást jelentenek majd a robot számára. Az egyik közeli kráter átmérője mintegy 20 méter, mélysége nagyjából 4 méter.

A korábbi képekkel ellentétben a panorámakép színeit a kutatók olyanra korrigálták, mint amit a helyszínen látnánk.

A Csang'o-4-et december 8-án indították útjára Kínából, majd január 3-án landolt a Hold fölről sosem látható oldalán. Ez az első misszió, amely a Hold "sötét" oldalának felfedezésére indult.

A kínai holdkutatási program nemzetközi együttműködésben valósul meg. A misszió négy tudományos programjának műszereit holland, német, svéd és szaúd-arábiai kutatók fejlesztették.

Címkék: űrszonda, fotó, Hold, kép

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése