Városlista
2021. június 24, csütörtök - Iván

Hírek

2021. Április 24. 15:06, szombat | Külföld
Forrás: Gebauer Szabolcs, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Egyes járványügyi intézkedések fokozatos feloldását jelentette be Belgium

Egyes járványügyi intézkedések fokozatos feloldását jelentette be Belgium

A belga kormány a koronavírus-járvány miatt elrendelt egyes korlátozó intézkedések fokozatos feloldását jelentette be pénteken, azzal indokolva a döntést, hogy az oltások a vártnál jobban haladnak az országban.

Ezzel egy időben a közegészségügyi intézet - a főbb járványügyi mutatók csökkenése mellett - az intenzív ellátás közelgő túlterheltségére figyelmeztetett.

Alexander De Croo miniszterelnök pénteken kora este tartott sajtótájékoztatóján megerősítette: a kávézók és az éttermek május 8-án újra megnyithatják teraszaikat.

A több lépcsőben megvalósuló nyitás egyelőre azt teszi lehetővé, hogy a reggel 8 óra és este 10 óra között nyitva tartó teraszokon legfeljebb négy ember alkosson egy asztaltársaságot. A teraszokon elhelyezett asztalok számát illetően nem vezettek be korlátozást, az asztalokat azonban egymástól legalább másfél méter távolságra kell elhelyezni. Beltérben még a pultnál sem lehet kiszolgálás.

Szintén május 8-tól akár 50 ember részvételével rendezhető kulturális vagy ünnepi esemény kizárólag szabad térben - közölték.

A belga kormányzat a színházak és mozik újranyitásának sokak által várt lehetőségét júniusra halasztotta.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy Belgiumban a 65 éven felüli beoltottak aránya péntekre átlépte a 70 százalékot. Arra hívta fel a figyelmet azonban, hogy az egészségügyi helyzet továbbra törékeny, magas a kórházi felvételek és az ápoltak száma is az országban.

A közegészségügyi intézet pénteki tájékoztatásában mindenekelőtt az intenzív ellátás közelgő túlterheltségére figyelmeztetett. Belgium kórházainak intenzív osztályain a mintegy kettőezer ágyból jelenleg 900-nál is többet a koronavírussal fertőzött betegek foglalnak el, ami jelentősen csökkenti az egyéb betegségek miatt ellátásra szorulók ápolásának lehetőségeit - közölték.

Elmondták azt is, hogy a hét folyamán átlagosan naponta 240 embert szállítottak kórházba koronavírus miatt. Jelenleg 2989 embert ápoltnak kórházban, a két adat nem változott lényegesen egyhetes viszonylatban. Intenzív ellátást 910 betegnél kellett biztosítani, ez a mutató enyhe emelkedést mutat. A héten naponta átlagosan 3578 koronavírussal fertőzött új beteget vettek nyilvántartásba, számuk az előző hét azonos időszakához képest 8 százalékkal csökkent. Belgiumban átlagosan naponta 39,6 ember halt meg a vírus szövődményeiben, ez a múlt hét péntekéhez képest 2,5 százalékos visszaesést jelent.

A járvány kezdete óta 964 526 ember szervezetében mutatták koronavírust, és 23 909 haltak meg a vírus okozta betegség szövődményeiben.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Június 23. 18:09, szerda | Külföld

Megvan, hogy mi a világ legértékesebb márkája

Idén is az Amazon áll a világ legértékesebb márkáinak az élén, harmadik éve foglalja el ezt a helyet.

2021. Június 23. 08:55, szerda | Külföld

A fertőzöttek száma 179,1 millió, a halálos áldozatoké 3,88 millió a világon

A világon 179 105 648 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 880 875 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai szerint.

2021. Június 23. 07:10, szerda | Külföld

Felgyorsítják az oltási kampányt Szlovéniában

Szlovéniában felgyorsítják az oltási kampányt, még több mobil oltópontot hoznak létre, és minden oltóponton előjegyzés nélkül is fel lehet majd venni a kiválasztott vakcinát

2021. Június 23. 07:00, szerda | Külföld

Betiltották az 500 fősnél nagyobb rendezvényeket Moszkvában

Betiltotta az 500 fősnél nagyobb bel- és kültéri rendezvényeket az orosz fővárosban a koronavírus okozta járványhelyzet romlása miatt kedden Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester.