Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Július 04. 11:18, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Biztonságos a beültetés előtti embrionális genetikai szűrés

Biztonságos a beültetés előtti embrionális genetikai szűrés

Teljesen biztonságos a lombikbébi eljárások (IVF) egy részénél alkalmazott embrionális genetikai szűrés, amikor a nyolc sejtből álló embrióból egy sejtet eltávolítanak genetikai teszt céljából, majd megfelelő eredmény esetén a visszamaradt sejtcsomót beültetik az anya méhébe - közölték kutatók az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság (ESHRE) Isztambulban megrendezett konferenciáján.

A beültetés előtti genetikai diagnózissal (PGD) meghatározható, hogy fennáll-e egyes örökletes betegségek - például a cisztás fibrózis - veszélye a megtermékenyítés után néhány osztódással kialakult nyolcsejtes embriónál. A vizsgálat segít eldönteni, hogy folytassák-e a termékenységi kezelést.
Korábban voltak kételyek azzal kapcsolatban, hogy a módszer kellően biztonságos-e a születendő gyerek szempontjából - a most ismertetett, eddigi legátfogóbb tanulmány azonban azt mutatja, hogy a PGD teljesen biztonságos.
Miután az anyától levett petesejtet a termékenységi klinikán megtermékenyítik az apától származó hímivarsejttel, a megtermékenyített sejt osztódni kezd. Három nap elteltével az embrió általában nyolc sejtből áll, ilyenkor emelnek ki egyetlen sejtet a genetikai vizsgálat céljára. Ezzel mintegy száz örökletes betegség jelenlétét ellenőrizhetik. Ha a vizsgálat nem jelzi betegségre utaló gének jelenlétét, akkor a visszamaradt, továbbra is osztódó embriót beültetik az anya méhébe.
A Brüsszeli Szabad Egyetem klinikáján mára már évente 600 ilyen genetikai tesztet végeznek. A klinika munkatársai tanulmányukban 995, ezzel az eljárással 1993 és 2008 között született baba adatait összesítették. A gyerekeknél a kis súllyal való születés, a koraszülöttség, a veleszületett hibák és az újszülött kori halálozás kockázata semmivel nem tért el a többi lombikbébinél tapasztalt kockázattól.
"Az embrióbiopszia nincs káros hatással az újszülött PGD-gyerekek egészségére. Fontos, hogy a szülők tudják: a PGD biztonságos módszer" - hangsúlyozta a BBC hírszolgálatának (www.bbc.co.uk) adott nyilatkozatában Sonja Desmyttere kutatásvezető. Mint hozzátette: a gyerekek egészségi állapotát továbbra is nyomon követik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben