Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Június 16. 05:01, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

A véradás a nyári hónapokban különösen fontos

A véradás a nyári hónapokban különösen fontos

A véradás különösen fontos a nyári hónapokban, hiszen a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek harmada a nyári időszakban történik, ám az ellátást nehezíti, hogy a nyaralások idején nehezebb véradókat toborozni

– figyelmeztetett az ORFK a véradók világnapja alkalmából kiadott közleményében pénteken.

A nyári hónapokban a balesetek hátterében leggyakrabban a kánikula okozta fáradékonyság és a koncentráció hiánya áll, ami hátrányosan befolyásolja a vezetési képességet. A közlekedés legkiszolgáltatottabb résztvevői a gyermekek: a tanítás befejezését követően felszabadultabbá, óvatlanabbá, figyelmetlenebbé válnak, közlekedésük kiszámíthatatlan. A nyári időszakban a közlekedés többi résztvevőjének fokozottan kell figyelnie a gyerekekre.

Hozzátették, a nyár a motorosok főszezonja: a nagy hőségben jellemző a hiányos védőruha, és problémát okozhat a járművek nem megfelelő műszaki állapota.

Magyarországon a folyamatos, biztonságos betegellátáshoz naponta 1600-1800 véradóra és évente körülbelül 390 ezer egység vérre van szükség. A véradásokat szervező hálózat több száz fős, így az Országos Vérellátó Szolgálat napi szinten országosan 60-70 helyszínen biztosítja a véradók számára, hogy élhessenek a segítségnyújtás e formájával.

"Ha megtehetik, segítsenek. Mert minden csepp életet ment. Minden vércsoport fontos valakinek" - áll a rendőrség honlapján olvasható közleményben.

Címkék: baleset, nyár, véradás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.