Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Július 04. 12:24, szerda | Belföld
Forrás: MTI

A Jobbik szerint elbocsátás vagy bércsökkentés várható az állami szektorban

A Jobbik szerint elbocsátás vagy bércsökkentés várható az állami szektorban

A Jobbik szerint elbocsátásokat vagy bércsökkentést eredményezhet az új munka törvénykönyve az állami szektorban, itt ugyanis az új szabályozás értelmében nincs lehetőség arra, hogy a munkaközi szüneteket a munkaidő részének tekintsék.

Bertha Szilvia, a párt országgyűlési képviselője szerdai közleményében arra mutatott rá: a július 1-jén életbe lépett változások értelmében a munkaközi szünetek már nem részei a munkaidőnek, így azt vagy le kell dolgoznia a munkavállalónak - aminek eredményeként kevesebb alkalmazottra lesz szükség -, vagy az időarányos résszel csökken a dolgozó fizetése.
Mint írta, a versenyszférában kollektív szerződés keretében ettől el lehet térni - és továbbra is alkalmazható a régi szabályozás, amely egy nyolcórás műszakban minimum 20 perces, míg egy tizenkét órásban 45 perces szünetet írt elő -, az állami szektorban azonban nincs lehetőség eltérni az új előírásoktól.
"Ahol tehetik, ott természetesen a munkáltatók majd megnövelik az egy főre eső munkaidőt, és az így feleslegessé vált dolgozókat kirúgják. Ahol erre nincs lehetőség, mert például kötött a váltott műszakos időbeosztás, ott a fizetéseket csökkentik" - közölte a képviselő.
Mindez szerinte nem teremt munkahelyeket, ahhoz a bérek közterheinek csökkentésére és vállalkozóbarát gazdasági környezet megteremtésére lenne szükség. A munkahelyek minőségének javításához pedig megfelelő garanciát nyújtó munkajogi szabályozás szükséges, amely pont ellentétes irányú a kormány jelenlegi irányvonalával - véli Bertha Szilvia.

Címkék: Pártok-Jobbik

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során