Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Május 17. 15:56, péntek | Külföld
Forrás: MTI

A Fidesz EP-képviselői bocsánatkérésre szólították fel Schulzot

A Fidesz EP-képviselői bocsánatkérésre szólították fel Schulzot

Bocsánatkérésre szólították fel az Európai Parlament elnökét a szervezet fideszes képviselői pénteken, amiért Martin Schulz egy belga lapnak azt mondta, hogy Magyarország "össze akarja írni a zsidókat".

A képviselőcsoport a leghatározottabban visszautasítja "az egész magyar nemzetet és minden magyar polgárt becsületében súlyosan sértő kijelentést" - olvasható a frakció nyilatkozatában.
A magyar néppárti EP-képviselők példátlannak és elfogadhatatlannak tartják, hogy az Európai Parlament elnöke "egy egész országot és annak minden polgárát antiszemitizmussal vádolja". A képviselők ezért nyilvános bocsánatkérésre és helyreigazításra szólították fel Martin Schulzot.
A nyilatkozat a brüsszeli Metro újság csütörtöki számában jelent meg. A lap az EU jövőjével kapcsolatos vélekedésekről közölt összeállítást, megszólaltatva különböző pártállású politikusokat.
A német szociáldemokrata EP-elnök annak a véleményének adott hangot, hogy az unió létrehozásával Európában lehetővé vált "a XX. század démonainak eltemetése". Szerinte a rasszizmust, az antiszemitizmust már sikerült ellenőrzés alá vonni, de még nem sikerült megszüntetni, sőt a válság nyomán valós a veszélye annak, hogy újraélednek. Erre példaként említette Schulz a lap szerint, hogy Magyarország "össze akarja írni a zsidókat".
Az EP-elnök ezután más, nem magyar példát hozott fel tétele alátámasztására: említést tett egy volt olasz miniszter bevándorlókkal szembeni gyűlölködő kijelentéséről, valamint arról, hogy egy 20 százalékos népszerűségű francia párt vezetője szerint a gázkamrák csupán a történelem részletkérdései közé tartoznak.
A fideszes EP-képviselők szerint Schulz kijelentése "jól illeszkedik abba az európai baloldali lejárató kampányba, amely során baloldali politikusok Magyarországról alaptalan, hazug, torz és sértő kijelentéseket tesznek".
Az EP-elnök ezen kijelentése azonban "túlmegy minden eddigi határon" - olvasható a közleményben.
A képviselőcsoport azt írta, hogy a magyar kormány nem tűri az antiszemitizmus semmilyen formáját, és a leghatározottabban fellép minden ilyen megnyilvánulással szemben.

Címkék: EU-Magyarország

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).