Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Március 17. 09:00, csütörtök | Helyi

25 éve helyezték végső nyughelyére Mészáros Lázár hamvait

25 éve helyezték végső nyughelyére Mészáros Lázár hamvait

Mészáros Lázár, bajai származású hadügyminiszter hamvait 25 éve helyezték el végső nyughelyére, a Szent Rókus-kápolnában. Erre az eseményre emlékeztek ma.

A Honvédelmi Minisztérium és Baja Város Önkormányzata, Mészáros Lázár hamvai hazahozatalának 25. évfordulója alkalmából, ünnepélyes megemlékezést rendezett március 17-én.

Mészáros Lázár, bajai származú honvédaltábornagy, az első felelős magyar kormány hadügyminisztere, az 1848-as szabadságharcot követő években emigrált és egészen haláláig külföldön élt. Végrendeletében kijelentette, hogy mindaddig, amíg idegen hatalom hadserege állomásozik az országban, nem hajlandó visszatérni. Hamvait 1991 március 15-én helyezték végső nyughelyére, a bajai Szent Rókus-kápolnában.

A csütörtök délelőtti rendezvény ünnepi szent misével vette kezdetét a kápolnában, amelyen közreműködött Binszki József, a bajai Belvárosi Plébánia plébánosa és Takács Tamás alezredes, a Honvédelmi Minisztérium Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus Tábori Püspökség tábori lelkésze. Ezt követően a volt hadügyminiszter sírjának koszorúzására került sor. A síremlék előtt Magyarország honvédelmi minisztere, Dr. Simicskó István, Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője, illetve a város polgármestere, Fercsák Róbert is tiszteletét fejezte ki egy-egy koszorúval.

A koszorúzást követően a résztvevők, a Magyar Honvédség Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekarral és lovas kísérettel, a Vörösmarty-térre vonult, ahol a megemlékezést Mészáros Lázár, egy éve felavatott szobránál folytatták. Dr. Simicskó István méltató szavait követően a Szent László ÁMK óvodásai tartottak rövid verses, táncos előadást.

Az eseményt, a Bajai Városháza dísztermében, ez alkalomból megrendezett konferencia zárta.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.