Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2016. Április 02. 19:00, szombat | Helyi

Kékben ragyogtak az autizmus világnapján!

Kékben ragyogtak az autizmus világnapján!

Szép számmal gyűltek össze azok, akik szolidaritást vállalnak az autizmussal élőkkel és azok családjaival április 2-án, az autizmus világnapján, a Turisztikai Központban.

„Az autizmussal élő emberek ugyanolyanok, mint mi és mégis különlegesek. Nem szeretnék szakmai dolgokba belefolyni, az autizmus tünetei a kommunikációban, a szociális érintkezésben és a viselkedésben nyilvánul meg. (… ) Sajnos a társadalomban kevesen tudnak az autizmusról, az autizmussal élőkről, ezért 2007-ben az ENSZ úgy határozott, hogy április 2-át, mindig az autizmussal élők, az autizmus világnapjának fogja szentelni. Országszerte párhuzamosan rengeteg program folyik, figyelmet felhívva az autizmussal élőkre és az őket nevelő családokra.” – nyitotta meg az eseményt a szervezők nevében, Kovács Karolina.

Itt Baján, most először került megrendezésre a „Ragyogj kéken” című esemény, amely úgyszintén kapcsolódott ehhez a globális kampányhoz. A helyi intézmények közül az EGYMI, az Újvárosi Iskola autista tagozata és a Cédrus Református Egyesített Szociális Intézmény FONI-csoportja is foglalkozik autizmussal élőkkel. A program megszervezése nem volt zökkenőmentes a rendelkezésre álló kevés idő miatt, de szerencsére a sok támogató és adomány nagy segítséget nyújtott a szervezőknek.

A szombat délutáni programnak az időjárás is nagyban kedvezett, hiszen a napsütéses, tavaszi meleg időben szép számmal látogattak el a Petőfi-szigetben megrendezett eseményre.
A program keretein belül lufi eresztéssel, terápiás kutyabemutatóval, futással, táncos és zenés bemutatókkal, illetve kék öltözettel hívták fel a figyelmet az autizmusra.

A terápiás kutya bemutató nagyon kedvelt programnak bizonyult, hiszen a kecskeméti Kutyával a Mosolyért Alapítvány munkatársai négy kutyussal, Lettivel, Bercivel, Kolival és Pitykével, illetve azok okos produkcióikkal csaltak mosolyt a résztvevők arcára. A rendezvényen még fellépett a Felhőtánc Duó – Szarvas Panni és Északi Szabi, gyermektáncházat tartott Haklik Erzsébet, illetve a Baja Ritmusa egyik táncospárja, Tusa Cecília és Balogh Balázs is előadott egy koreográfiát. Az esemény zárásaként sok-sok finomságot fogyaszthattak a résztvevők (pizza, üdítő, rétes, gyümölcs).
A szervezők azt tervezik, hogy ezentúl minden évben szerveznek programot az autizmus világnapján, április 2-án.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.

2024. Május 17. 18:41, péntek | Belföld

GVH: számos ponton módosít a Viber hatósági eljárás miatt

Számos ponton módosít a Viber internetalapú üzenetküldő szolgáltatás a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának köszönhetően - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel