Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Augusztus 19. 17:38, péntek | Helyi
Forrás: baon.hu

Új pályára állt a pedagógus-életpálya

Új pályára állt a pedagógus-életpálya

Nemrég sokadszorra módosult a pedagógusok előmeneteli rendszeréről szóló törvény végrehajtási rendelete. Elemeiben változott, de nem lett jobb a minősítési rendszer – mondják az érintettek.

A minősítési eljárást érintő rendelet a Magyar Közlönyben jelent meg. Néhány módosításnak sokan örülnek, például annak, hogy a tavaly január 1-jén ideiglenesen a Pedagógus II. fokozatba besorolt tanárok mostantól minősítési eljárás nélkül maradhatnak ebben a kategóriában. A pedagógusok az életpályamodellhez kapcsolódó minősítő eljárások meghirdetése óta folyamatosan jelezték: méltánytalan a rendszer, főként azokkal szemben, akik korábban szakvizsgát szereztek.

Milyen egyéb változásokkal számolhatnak a pedagógusok? – kérdeztük Fehérné Kajtár Hajnalkát, a Pedagógus Szakszervezet megyei elnökét.
– Nagyon árnyalt a kép. A PSZ Országos Iroda jogi szakértői folyamatosan dolgoznak a módosítások értelmezésén – tájékoztatott az elnök. – Nem könnyű feladat, hiszen az új rendelet szövege helyenként nem egyértelmű, emellett terjedelme is jelentős.

A szakember kérésünkre kiemelte a legtöbbeket érintő változásokat, egyben kommentálta is azokat:
– Új munkaidő-kedvezményeket vezetnek be. Eszerint a diákkör, diákönkormányzat munkáját segítő kollégák heti 1 óra, az osztályfőnöki feladatok ellátásáért heti 2 óra, a munkaközösség-vezetésért heti 2 óra számítható be a neveléssel-oktatással lekötött munkaidőbe, ami jelenleg a 22-26-ból (régi nevén kötelező óraszámból) vonódik le. E tevékenységek beszámítását azonban a rendelet heti 4 órában maximálja, függetlenül attól, hogy a kollégák több plusz tevékenységet is ellátnak egyszerre.

– Pozitív változás, hogy a pedagógusoknak mostantól nem kell 32 órát az oktatási intézményben töltetni, mivel eltörölték a kötött munkaidőben való kötelező benntartózkodást. Ugyanakkor, a munkáltató intézkedése alapján továbbra is kötelezővé válhat a benntartózkodás (ha nem is rendszeresen).
– Az intézményvezető dönti el, hány neveléssel-oktatással lekötött órát állapít meg az egyes pedagógusok számára a „tól-ig” határon belül. Az sem jogellenes, ha heti 22 órából, és az sem, ha heti 26 órából vonja le a szóban forgó órakedvezmény(eke)t. A létszámstop okán még nem látjuk, hogy a 26 órát tanító kollégák miként tudják úgy igénybe venni a rendeletben rögzített kedvezményeiket, hogy az oktatás ne sérüljön.

– Azoknak a pedagógusoknak, akiket 2015-ben ideiglenesen soroltak be Pedagógus II. fokozatba, a besorolásuk a jogszabály erejénél fogva automatikusan véglegessé válik, nem kell tehát részt venniük minősítési eljárásban. Ha a jogszabály-módosítás megjelenése előtt minősítési eljárásra jelentkeztek, az OH törli a jelentkezésüket, és erről tájékoztatja az érintetteket. Ugyanakkor, aki 2016. július 1. előtt minősítési eljárásban vett részt, és az sikertelen tanúsítvány kiadásával zárult, 2020. január 1-jétől Pedagógus I. fokozatba kell őket visszasorolni (az ehhez kapcsolódó illetménnyel). A módosítás szerint a visszasorolással járó alacsonyabb illetmény megállapításához nem szükséges a pedagógus beleegyezése. A rendelkezés nem visszamenőleges hatályú, azaz az illetményt csak 2020. január 1-jétől kell csökkenteni.

– Az új rendelet a Pedagógus I. fokozatból Pedagógus II-be sorolta azon köznevelési intézményekben dolgozó pedagógusokat (továbbá pedagógiai szakértőket, pedagógiai előadó munkakörben, nevelési-oktatási intézményben pedagógus-szakképzettséggel rendelkező, nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakat), akiknek maximum 7 évük van hátra a nyugdíjig. Kivéve, ha már volt egy sikertelen minősítési eljárásuk.

A Pedagógusok Szakszervezete folytatja a tárgyalásokat a minisztériumokkal, és továbbra is arra törekszik, hogy a pedagógus és nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott kollégáink számára a lehető legjobb munka és anyagi feltételeket tudja kiharcolni – fűzte hozzá Fehérné Kajtár Hajnalka.

forrás link:http://www.baon.hu/bacs-kiskun/kozelet/uj-palyara-allt-a-pedagogus-eletpalya-679621

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:30, szerda | Sport

Veszélyben a feljutás, a Győr azonnali hatállyal menesztette Kuznyecov Szergejt

A labdarúgó Merkantil Bank Ligában harmadik helyen álló ETO FC Győr azonnali hatállyal szerződést bontott Kuznyecov Szergej vezetőedzővel.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak