Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. Augusztus 26. 11:45, péntek | Helyi
Forrás: baon.hu

Lefelezik a járatokat?

Lefelezik a járatokat?

Drasztikusan visszavágják a helyi buszjáratokat, ha a képviselő-testület elfogadja a rendszer átalakításáról az év végéig a szolgáltatást szerződés alapján biztosító DAKK Zrt. által készített tervet.

Eszerint a jövő évtől a jelenlegi 12-ből megszűnik 6 járat, a megmaradók útvonala módosul, lesznek új és megszűnő megállóhelyek, 40 százalékkal csökken a buszok éves futásteljesítménye és hasonló mértékkel mérséklődik az önkormányzati támogatás jelenleg 100 millió forintra rúgó összege. Az új rendszer működtetéséhez a mai 8 helyett elég lenne 4 busz, újdonság, hogy a városon belül a települések között járó egyes buszokat is használhatnák a helyi jegyet, bérletet vásárlók.

Egyre kevesebben használják, ők a tényleges költségek negyedét állják, derült ki a DAKK Zrt. gazdálkodási adataiból. A közlekedési társaság által tavasszal végzett felmérése szerint munkanapokon 11, szabadnapokon 6-7 százalékos kihasználtsággal járnak a helyi buszok. A nyár derekán emiatt már egy anyagilag kisebb hatású, jelképesnek mondható menetrendi módosítást vezettek be, ez nyolc járatot érintett, ennél nagyobb hatású változás a jövő évtől következhet be.

A radikális átalakítás melletti érvként a javaslatban az olvasható, hogy Baján a buszok éves futásteljesítménye 370 ezer kilométer, ami a hasonló lélekszámú településekhez képest indokolatlnaul magasnak tűnik. Összehasonlításul: a 45 ezres Hódmzőváráshelyen 212, a 31 ezres Gyulán 220 ezer kilométert futnak buszok. Arra nem térnek ki az anyagban, hogy miképp értelmezendő a lélekszám és a megtett kilométerek összevetése. Laikus szemlélő akár azt is gondolhatja, hogy a település mérete, szerkezete, úthálózatának állapota és a járatok útvonala, gyakorisága sokkal inkább hat a kilométerekre.

forrás link:http://www.baon.hu/bacs-kiskun/kozelet/lefelezik-a-jaratokat-680574

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:30, szerda | Sport

Veszélyben a feljutás, a Győr azonnali hatállyal menesztette Kuznyecov Szergejt

A labdarúgó Merkantil Bank Ligában harmadik helyen álló ETO FC Győr azonnali hatállyal szerződést bontott Kuznyecov Szergej vezetőedzővel.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben